Urban permaculture: kicsi kert az erdő szélén Szegeden

Adott egy 666 m2-es telek Szeged kertváros részében. Fél éve lakjuk, 1 éve birtokoljuk, a felújított 1977-es kádárkockát. A belső felújítás annyi pénzt vitt el, hogy az udvarrendezésre apránként tudjuk előteremteni a rávalót.
Ehhez mérten pedig igyekszünk felhasználni azt, amink van. Újrahasznosítani stb.

A kert vége egy nagyobb erdős részhez kapcsolódik, amelyet szabadon fel tudunk használni. Ezek telepített, magántulajdonban lévő erdők, valamint van itt egy kanális a közelben, amelynek mentén sokféle fából álló erdős sávok alakultak ki. Itt erdőkertet szeretnék kialakítani, amely kintről -a telek végétől- befelé, az udvarunk első részéig húzódhatna. Ebben pihenő részre is szükség lesz, valamint a gyerekeknek egy természetes sarazó-homokozó részre. A ház és a garázs közé egy kemencét és egy fűszerkertet tervezek. Ezeket külön projektekben szeretném majd megosztani veletek.

Az első projektünk az esővíz értelmes elvezetése lenne. Feltérképeztem az esővíz útját, és sajnos az eredeti betonjárdák, valamint minden csatorna a ház alá tereli a vizet. Zseniális!
A terület hepehupás, a ház felé lejt. Rengeteg tócsa, mélyedés van az udvarban. Gyakorlatilag az esővíz csak szennyeződésként van jelen az első kertrészben. Ezt egyelőre esővízgyűjtő hordókkal orvosoljuk.
A projekt pedig úgy nézne ki, hogy az szedett-vedett eredeti betonjárdákat feltörnénk, majd a bejáró részt mindenütt megemelnénk, valamint az lenne a cél, hogy a falaktól lejtsen befelé kissé, és középen futna egy vízelvezető cső (?) az első udvarrész hosszában (ez kb. egy autóbeálló is egyben), amely az udvar közepéig vinné az összegyűjtött esővizet, és végül egy kicsi tóba (madárfürdő, a srácoknak sározáshoz vízgyűjtő) folyna.
A burkolatot természetesre tervezzük, mindemellett egy autó ki-be állásának megfelelő anyagra van szükség. Talán a kavics és kavicsstabilizáló réteg lenne a legmegfelelőbb.
Első felmerülő kérdésem: milyen módon lehet/érdemes megoldani a vízelvezetést egy csővel, hogy az ne duguljon el? Ne szedje össze a sok követ/hordalékot, akármit?
Ezek most az első vázlatos gondolataim. Ahogy alakul a terv, egyelőre a rajzolás és mérés fázisában vagyok, update-elem a bejegyzést.
Köszi a közös gondolkodást!

Szerző: Lengyel.Zsuzsa

Szegeden élek, van egy 666 :) m2-es területünk, kerttel, fákkal, mögöttünk erdősávval, gáttal. Így elég szabadon élünk a városban.

Hozzászólások

Egy jó hozzászólás jó lenne