Városi permakultúra…falun.

Egy 1000 négyzetméteres telek, amin áll egy ház, három műhelytér, egy bicikliraktár, egy baromfiudvar, parkolók, kinti csónaktároló. A hely egy édesapám vezette környezeti neveléssel, régiófejlesztéssel foglalkozó civil szervezet raktáraként szolgál, erre a célra lett megvásárolva pár évvel ezelőtt.

Nemrégiben készült rá egy permakultúra terv, ami tartalmaz egy kinti konyhát (kintő főzővel, kemencével, leülési lehetőséggel), egy kinti életteret, kb. 100 fajta lágyszárú telepítésére alkalmas ágyásokat, kb. 60 gyümölcsfajtát. Ezen kívül szeretnénk benne olajos magvakat termeszteni, halat tenyészteni, és ehető vizi növényeket termeszteni, egy minimális tüzifát és építőanyagot termeli, a lehető legtöbb őshonos növény és állatfajnak élőhelyet biztosítani, illetve kialakítani mindenféle zegzugot, amiben felnőttként és gyermekként is jól érzi magát az ember.

Mivel 1000 négyzetméterről van szó, minden talpalatnyi területet jól át kell gondolni, maximálisan ki kell használni a természetes mintázatok adta lehetőségeket és szinergiákat. Szerencsére a tapasztalatok szerint egy okos permakultúra-tervezés képes erre. Kísérletet teszünk tehát, hogy mindezt Sárosfán magunk is megvalósítsuk a gyakorlatban.
Emberi léptékben, mindenből annyit, ami egy 5-10 fős családot elég jól kiszolgál. Mindezt egy alacsony fenntartású, low-tech rendszerben, ami a reményeink szerint a permakultúra helyi népszerűsítését is szolgálni tudja majd.

Én magam 2018-ban szereztem PDC-t Pécselyen, majd az Életfa képzéseket szerveztem 2019-ben, ezévben Írországban voltam gyakornokságon 4 hónapot. Ez a mostani terület a vizsgamunkám. Egyébként főállású zöld aktivista vagyok 7 éve, ebből 3 éve mint diplomás humánökológus.

52Screenshot-2020-02-19-at-1.12.00.png

Hozzászólások

Egy jó hozzászólás jó lenne